lördag 24 september 2011

Kväll

För en liten stund sedan: gratinerad svampmackor med blomkålssvamp.


Nu: feel good-filmen nummer ett MAMMA MIA!


Svamplycka

Nu är jag tillbaka hemma igen efter några timmars svampletande i skogen. Jag kan absolut inte klaga. Skörden blev inte riktigt lika bra som förra året men desto roligare hittade vi några arter till. Vi har hållt oss till sopparna brunsopp, björksopp och en och annan tegelsopp eftersom de är lätta att känna igen, ätliga, svåra att förväxla med något annat och dessutom finns det en del av dem.

Vi springer såklart på en massa annan svamp med men eftersom vi inte är hundra på vad det är så får det helt enkelt stå kvar. Idag plockade jag dock på mig lite svamp som vi hittade flera gånger. Tänkte göra ett ärligt försök att artbestämma dem så att man vet vad det är man hittar.

Förutom sopparna (och det jag inte vet vad det är än) så hittade vi en läcker riska (ja, den heter faktiskt så), en blomkålssvamp och tre kantareller. Riskan är en liten cooling, eller som namnet antyder, en läcker svamp,  kolla bara in foten. Dessutom är den en god matsvamp och svår att förväxla tack vare den udda foten.



Kantarellerna låg väl gömda i mossa. Så gömda att Corre misade dem. Hon hade siktet inställt på en fin björksopp när mitt vältränade svampöga (nja, inte riktigt kanske. Det var nog mest tur) såg de små gulingarna. Vi delade såklart på guldet men eftersom jag hittade dem så fick jag mest. Nu är jag alltså lycklig ägare till hela två små kantareller. :)

Kolla in blomkålssvampen. Det var Corre som hittade bjässen på 800 gram men hon ville inte ha den för hon tyckte den såg äcklig ut så då norpade jag den. Lade för säkerhets skull ut lite bilder på den på http://www.svampguiden.com/ och har fått bra svar, det är tydigen en delikatess. Haha corre!



Nu ska det bli gratinerad svampmacka av den!
Ha en trevlig kväll!

Skogstur

God morgon!
Jag har en ledig lördag framför mig och alldeles strax åker jag och Corre ut i skogen för att pröva svamplyckan. Wish me luck!

Såhär bra gick det förra året.

Då hittade vi också en riktig bamsing till svamp

Vad hittar ni på idag?   

fredag 23 september 2011

Äntligen

Efter väldigt många turer med det här surdegsbrödet har jag nu äntligen faktiskt fått till ett bröd (två om man ska vara petig). Det har matats och rörts och jästs och vilats om vartannat och imorse kunde jag äntligen slänga in två kompakta degklumpar i ugnen. Resultatet ser ut som följande:




Stora hål, precis som ett surdegsbröd ska se ut om jag har fattat det rätt. Tyckte dock att det var aningen kompakt. Det kan säkert bero på den högst omilda och godtyckliga behandling degen fick utstå innan den blev bröd (jästider, kyl, rumsvärme mm). Men, men bröd blev det och det är jag nöjd med. Kanske ger jag mig på det här en gång till när jag läst på lite mer.

Nu: fredagsmys i sann anda med tacos. Var evigheter sen jag åt det så det ska bli smarrigt.
Hoppas ni får en trevlig helg!

torsdag 22 september 2011

Jag stegar, alltså finns jag

Får någon dag sedan skrev jag ju att det var dags att börja med 10 000 steg om dagen igen. Än så länge har det gått riktigt bra. De tre senaste morgnarna har jag tagit en liten promenix på ca 5000 steg och sen har ju den andra halvan tillkommit naturligt under dagen. Imorse var jag lite velig om jag skulle eller inte för det såg lite misstänksamt grått ut på himlen. Till slut bestämde jag mig för att hoppa över och åkte istället till mamma och pappa för att hämta köksmaskinen. Tur var det för just som jag stod och pallade lite äpplen från deras träd började det ösregna.
Just nu ligger jag på 43 355 steg för den här veckan. Det är 3 355 steg "plus" så än så länge går det bra.

Nu ska evighetsbrödet in i kylen för att kalljäsa över natten sen får vi se om det blir nåt gott av det imorgon när det ska gräddas.
Gonatt!

Mot surdegsbröd

Nu ska jag hem till mamma och låna en degblandare (köksassistent kanske det heter? Vet faktiskt inte exakt vilken maskin jag ska låna, bara att det går att blanda deg med den). för nu ska det tas ännu ett steg mot ett surdegsbröd. Jag gissar att det blir klart någon gång kring 1:a advent. Det känns som det i alla fall. Nåja, vi får se hur resultatet blir när det äntligen blir klart, det kanske är värt det.

onsdag 21 september 2011

Projekt surdegsbröd

Kära nån...det här surdegsbrödet visar sig vara ett projekt av gigantiska mått. Jag borde såklart ha läst igenom allting NOGA innan jag började men det gjorde jag såklart inte. I och för sig, hade jag gjort det hade det nog aldrig blivit någit surdegsbröd.

Igår när jag kom hem blandade jag ihop ingredienserna och täckte med folie. Det skulle stå över natten och sen skulle själva bakandet ske idag. Det är bara det att det ska jäsa i fem (!) timmar första omgången, en och en halv timme andra omgången och sen gräddas i närmre en timme. Om jag skulle ha brödet klart lite innan halv 12 då jag åker till jobb hade jag fått börja vid 4-tiden imorse. Så roligt ska vi inte ha det.
Nu åker degen helt enkelt in i kylen, sen blandas resten i kväll och även inatt får det stå i kylen och kalljäsa och imorgon ska det förhoppningvis (till slut!) bli bröd av det.
Skam den som ger sig!

tisdag 20 september 2011

Höst

Jag har i och för sig tyckt att det blev höst ungefär i samband med att det blev midsommar men nu är det banne mig höst på riktigt. Under min promenad imorse hittade jag följande bevis:

Ett väldigt naket rönnbärsträd
Gula höstlöv
Igår när jag promenixade hittade jag lite nerfallna äpplen. De fick pryda middagsbordet sen. Äpplen är väl också ett hösttecken?



Som grädde på moset blir det en svamptur till helgen. På lördag ger jag och Corre oss ut för att pröva svamplyckan. Jag hoppas på att hitta lite mer än brunsopp i år även om det också går fint. Har läst om folk som plockat kilovis med trattkantareller. Det hade ju inte varit fel att hitta några sådana. Ska bara leta upp svampboken också så man vet vad det är som hamnar i korgen.

Nu pyser jag till jobb. Hej så länge!

Bak

Jag gjorde en liten miss när jag skulle baka surdegsbröd. Ingridienserna ska blandas på kvällen för att vila och jäsa under natten och sen bakas på morgonen. Det märkte jag igår morse när jag skulle baka. "Äsch" tänkte jag, "då gör jag det ikväll istället". Vilket jag såklart glömde. Men imorgon, då ska det bakas för ikväll efter jobb slänger jag ihop mjöl och surdeg, honung och allt annat i en bunke.

Här är surdegsgrunden som ligger och pyser i en burk.
Förresten så tänker jag på allvar börja med 10 000 steg om dagen igen. Jag måste skärpa mig och se till att dra mig ut. Såhär bra har det gått än så länge idag.

Fråga mig inte varför den lägger sig på fel håll. Suck...
Nja...jag ljög kanske lite, riktigt så bra har det inte gått idag. Jag gick 10 532 av dem igår och resten under en promenad för bara en liten stund sedan. Bra början i alla fall. Hälften är avklarat för idag.

Nu ska jag baka äpplemuffins. Kan vara bra att ha i frysen om man ska bjuda på fika någon dag.