fredag 16 september 2011

Om det här med surdeg...

Jag har alltså en surdeg på G i en burk ute i köket. Den består endast av 1 dl ljummet vatten och ½ dl rågmjöl och det blandande jag ihop i förrgår morse. Blandningen ska stå tills imorgonbitti och då ska den fyllas på med 1 dl vatten och 1½ dl rågmjöl. Imorgon kväll ska den fyllas på ännu en gång, nu med 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl (variationen är fantastisk, jag vet). Det är inte förrän på söndagmorgon det faktiskt går att börja baka med den. Då ska den lukta lite syrligt och vara lite bubblig, då har jäsningsprocessen börjat komma igång.

Såhär någonting ska det se ut när det är
dags att börja baka. Lite bubblig och kladdig.
Det man gör när man håller på och häller vatten och mjöl i en burk är att man gör en surdegsgrund, i mitt fall en rågsurdegsgrund eftersom den är gjord på rågmjöl.
Grejen med surdeg är att man inte använder jäst i brödet (i de flesta fall, det händer att surdegsreept innehåller jäst men då är det bara något enstaka gram). När mjöl och vattenblandningen står och blir "matad" blir det till slut en naturlig jäsprocess. Det tar ju såklart mycket längre tid än om man slänger i ett paket vanlig jäst när man bakar bröd, men det är ett lite annat sätt att baka med surdeg.

Det fiffiga med surdeg är att man kan ha burken i kylen om man inte vill baka just då. När man känner för att baka tar man fram så mycket surdegsgrund man behöver (står i recepten) och låter resten stå kvar i kylen. Den del man tar fram matar man lite och efter 10-12 timmar ska den "vakna" och börja bubbla igen. Då är den redo att anända.

Ja, det här är en djungel, I know. Jag har ju lusläst boken jag lånade på bibblan (Martin Johansson - Surdegsbröd - recept och tips från en hemmabagare) och norpat allt ovanstående från den. Jag hoppas jag har fått det rätt. Än så länge ser min egen surdegsgrund ut som...tja...en mjöl och vattenblandning. So far så good. När den ska matas imorgon hoppas jag att det börjar hända lite.



onsdag 14 september 2011

Surdeg

Gomiddag!
Igår lånade jag en bok på bibblan som heter "Surdeg- recept och tips från en hemmabagare" av Martin Johansson. Jag har flera gånger försökt mig på detta, att baka med surdeg, och alla gånger har det slutat på samma sätt; med en möglig, illaluktande mjöl&vattenblandning i en glasburk. Nu har jag gett mig attan på att jag SKA få till ett surdegsbröd för de är ju så himla goda. Igårkväll lusläste jag inledningen och tipsen så nu ska jag ut och blanda surdeg (dte är ju iofs bara vatten och mjöl men ändå...). Om jag mot förmodan skulle lyckas så tänkte jag mig följande bröd:

En honungslimpa bakad på rågsurdeg. Ser himla proffsig ut.
P.s. Köpenhamnsbilderna kommer imorgon, I promise! D.s.

måndag 12 september 2011

Suck

Inte för att det har någonting med någonting att göra egentligen men just nu har jag haft "placering nr ett" i kön till vårdcentralen i drygt sex minuter. Jag undrar vad det är för någon sölig människa jag har före mig...suck! Snabba på lite va!

Just nu har jag en lång To Do-lista över folk att ringa och grejor att göra innan jag ska till jobb. Hade hoppats kunna klämma in en promenad men det ser mörkt ut. Martin har varit så bussig att han gett mig sin förkylning så träning ser det inte ut att bli idag eller imorgon. Känns lagom kul att knappt hinna igång innan det är dags att pausa.

söndag 11 september 2011

Gårdagen

Redan söndagkväll...lediga helger går av någon anledning mycket fortare än icke lediga helger. Mysko...
Gårdagen spenderades i Köpenhamn med familj och släkt. Jag har lite bilder i kameran och tänkte be pappa skicka över några som han tog så imorgon kommer ett lite roligare inlägg. Nu ska jag kryp till kojs och vänta på "The Big Bang Theory".
Gonatt!