tisdag 8 april 2014

Nästa veckas gröna?

Tänkte förskona er från inredning och loppisfynd en dag eller två och istället lägga ut ett recept. Jag kör fortfarande med två köttfria middagar per vecka (och det innebär nästan alltid också två köttfria luncher på resterna). Det går bra, jag har fått hyfsad kläm på att byta ut köttet och det är ganska varierat men lite inspiration säger jag inte nej till. Jag tycker att Jamie Oliver är rätt duktig på köttfria middagar. Bönburgarna från "15 Minute Meals" är lite av en favorit, ska se om jag inte kan hitta det receptet någonstans. Idag hittade jag dock ett annat Jamie Oliverrecept som jag tänkte dela med mig av. Jag har inte själv hunnit prova det än men tänker göra det nästa vecka. Denna vecka är det nämligen Martin som ska stå för middagsplaneringen här hemma. Det går sådär kan jag säga...

Spenat & fetaostoaj
  • 5 st ägg
  • 300 g fetaost
  • 50 g cheddarost
  • Oregano, torkad
  • 1 st citron
  • 1 klick smör
  • 400 g  babyspenat, sköljd
  • 270 g filodeg, tunna ark
  • Cajennpeppar
  • 0.5 st muskotnöt
    • Knäck äggen i en skål, smula ner fetaosten och riv ner cheddarosten
    • Tillsätt en nypa svartpeppar, några nypor oregano, rivet citronskal och en skvätt olivolja.
    • Ställ stekpannan på plattan och lägg ner hälften av spenaten tillsammans med en skvätt olivolja. Rör om försiktigt och se till att spenaten inte fastnar i botten.
    • När spenaten sjunkit ihop lite häller du i resten av bladen och fortsätter röra. Riv över lite muskot och tillsätt en klick smör.
    • Ta ut filodegen ur kylen och ta fram ett stort, tunt smörpapper (ca 50 cm långt).Skrynkla ihop smörpappret under vattenkranen tills det är genomfuktat. Bre sedan ut arket på arbetsbänken och smörj in hela ytan med olivolja.
    • Lägg ut 4 filodegsark i en stor rektangel så att kanterna överlappar varandra och täcker nästan hela smörpappret.
    • Smörj in degplattorna med lite olivolja och krydda med salt, peppar och lite cajennpeppar. Varva sedan med fler degplattor tills du har tre lager. Det gör ingenting om degplattorna inte är hela.
    • Glöm inte att samtidigt hålla koll på och röra om i spenaten! När spenaten är smörstekt och fin tar du av stekpannan från plattan.
    • Blanda ner spenaten i äggsmeten. Blanda väl.
    • Flytta försiktigt hela smörpappret till stekpannan så att kanterna sticker ut. Tryck ut degen längs kanterna i stekpannan och fyll sedan pajskalet med ägg- och spenatblandningen.
    • Lossa ”toppflikarna” av pajdegen från smörpappret och vik dessa över fyllningen.
    • Ställ tillbaka stekpannan på plattan på medelhög värme och stek i några minuter så att pajskalet börjar tillagas, sedan sätter du in stekpannan i övre delen av ugnen.
    • Pajen ska gräddas i 18-20 minuter, eller tills den är gyllene och frasig.
    Egentligen tycker jag att den verkar lite bökig med stekpannan och smörpappret men jag hoppas det är värt det. Lite solrosfrö på toppen och blandade tomater till så kan det nog bli riktigt gott.
     

    2 kommentarer:

    1. Låter gott ska prova
      Martin kör väl inte 2 köttfria middagar per vecka??
      Kram

      SvaraRadera
      Svar
      1. Om han inte själv rotar fram lite bacon eller korv eller vad han nu i panik hinner tina när han inser att han annars får äta köttfritt så gör han det. Inte helt frivilligt dock...

        Radera